Breaking News
recent

Proton-M startao sa satelitima Yamal-300K i Luch-5B

Danas 3. novembra 2012. u 01:04 sati po moskovskom vremenu, s kosmodroma Bajkonur startala je raketa Proton M sa satelitima Luch-5B i Yamal-300K. Ovo je deveto po redu, u ovoj godini, lansiranje satelita uz pomoć ruske rakete Proton M.

Raketa-nosač teške klase Proton izgrađena je od strane "Državnog svemirskog centra za nauku i proizvodnju"  SN Khrunichev.

Satelit Luch-5B, jedan iz serije ruskih relejnih satelita Luch. Kao i prethodni satelit Luch-5A, on je izgrađen u tvrtki "Informacioni satelitski sistemi" na bazi platforme srednje klase Express-1000. Sateliti Luch služe za razmjenu informacija niskoletećih objekata raketno-svemirske tehnologije, a posebno ruskog segmenta Međunarodne kosmičke stanice (MKS) sa Zemljom. Prvi satelit Luch-5A uspješno je lansiran 11. decembra 2011. s kosmodroma Bajkonur.

Telekomunikacijski satelit Yamal-300K izgrađen je na bazi savremene platforme Express-1000H u ISS po narudžbi operatera Gazprom Space Systems. Satelit Yamal-300K radit će na orbitalnoj poziciji 90°E, gdje će pružati usluge u Rusiji i zemljama CIS-a, u C- i Ku-bandu.

(khrunichev / media-sat.net)

Nema komentara:

Pokreće Blogger.