Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Satelitska TV kao rješenje u procesu digitalizacije

Satelitsko emitovanje televizijskog programa je važna usluga u procesu digitalizacije, jer satelit može da pokrije cijelu teritoiju države i samim tim efikasno doprinese ostaloj zemaljskoj infrastrukturi.

Direktor prodaje za centralnu i istočnu Evropu SES ASTRA, Leszek Bujak, izjavio je za Tanjug da ova kompanija pruža primamljive TV usluge tržištima, obuhvatajući TV kanale visoke rezolucije i veliki broj nekodiranih kanala.

SES je počeo sa distribucijom TV kanala prije 25 godina. Trenutno, kompanija prenosi 5.500 TV kanala, obuhvatajući 1.400 HD kanala (350 HD kanala u Evropi), navodi Bujak.

Tanjugov sagovornik kaže da kompanija posjeduje 52 satelita i pokriva gotovo 90 odsto svjetske populacije.

"ASTRA satelite proizvode odabrani proizvođači prema najvišim industrijskim standardima kako bi izašli u susret zahtjevima emitera", kazao je on, i dodao da je životni vijek satelita 15 godina.

Kako je objasnio, tehnička dostupnost satelitskog signala je na nivou višem od 99,99 odsto.

"SES pruža usluge za 44 DTH platforme širom svijeta u saradnji sa evropskim emiterima kao što su BSkyB u Velikoj Britaniji, Canal Plus Group, Sky Germany u Njemačkoj, Skylink i CS Link u Češkoj i Slovačkoj (obje platforme trenutno pripadaju kompaniji M7)", izjavio je Bujak.

U Srbiji, Radio-televizija Srbije emituje program preko ASTRA satelita, dodao je on.

"Pored TV usluga, SES takođe obezbjeđuje internet preko satelita na cijeloj teritoriji koju pokriva satelit, prije svega imajući u vidu korisnike koji se nalaze van zemaljske širokopojasne infrastrukture", rekao je Bujak.

SES ASTRA ima tim ljudi koji radi na novitetima i blisko sarađuje sa proizvođačima opreme, sa tijelima za standardizaciju, i taj tim takođe radi na specifikacijama novih usluga koji bi bili atraktivni za tržište.

Primjer takvih usluga je tehnologija SAT IP, rješenje koje ljudima omogućava da preko uređaja, kao što su pametni telefoni, tableti ili računari, mogu lako da gledaju kvalitetan televizijski program preuzete preko satelita, objasnio je Bujak.

"Sve što je potrebno je da se instalira aplikacija na uređaj da bi se gledali satelitski kanali", dodao je on.

Bujak je kazao i da kompanija radi na razvoju 4K tehnologije, koja povećava kvalitet HD kanala i omogućava kvalitetnu sliku na televizorima veličine oko 100 inča, i idealan je na primjer za sportske događaje gdje je bitno vidjeti detalje svakog pokreta.

Tanjugov sagovornik je najavio ekspanziju poslovanja.

"Imamo u planu da budemo blizu lokalnim emiterima, medijima i telekomunikacionim kompanijama, da sarađujemo i dijelimo iskustvo koje smo stekli na drugim tržištima", rekao je Bujak.

(Tanjug)

Nema komentara