Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Telekom Austria ispao iz utrke za SBB/Telemach

Telekom Austria ispao je iz utrke za balkansku kablovsku i satelitsku grupaciju SBB/Telemach, tvrdi bečki ekonomski dnevnik Wirtschaftsblatt.

List, pozivajući se na više neimenovanih izvora, ističe da Telekom Austrija nije prošla prvu fazu predaje ponuda, pošto je predala najnižu ponudu od svih.

Telekom Austrija nije željela da komentariše ispadanje iz procesa prodaje SBB-a. U trci za kablovskog operatera su još samo četiri zainteresovana ponuđača, a radi se prije svega o privatnim fondovima.

Južnoistočnoevropski kablovski operater, prema poznavaocima tržišta, vrijedan je između 700 i 800 miliona eura.

U jednom intervjuu Wirtschaftsblattu šef Telekoma Austrija Hanes Ametsrajter istakao je da je njegova kompanija zainteresovana za SBB.

"SBB je interesantno preduzeće i mi ćemo sigurno uzeti informacije o procesu prodaje", kazao je tada.

Naime Telekom Austrija želi u svojoj zemlji započetu strategiju konvergencije, to jest spajanja ponude koja se sastoji od mobilne telefonije, interneta i televizije, proširi i na prostor jugoistočne Evrope.

Međutim u slučaju da je Telekom Austrije prošao proces kupovine SBB, finansiranje bi bilo problem, tvrdi Wirtschaftsblatt, dodajući da 800 miliona evra ova kompanija ne bi mogla da plati iz "porto-kase", a kako se načulo to bi sprovela uvećanjem kapitala.

Kao mogući novi cilj Telekoma Austrija mogao bi se uskoro naći Telekom Slovenije, tvrdi list dodajući da je parlament Slovenije krajem juna odobrio privatizaciju, ali konkretan termin još nije utvrđen.

Nema komentara