Breaking News
recent

"BH Veza" na satelitu - novi projekat kantonalnih televizija u BiH

Radio-televizija Tuzlanskog kantona (RTVTK) i još četiri kantonalne televizije (RTV BPK Goražde, RTV USK Bihać, TV SA Sarajevo i RTV Zenica) uskoro će pokrenuti novi projekat pod imenom BH Veza.

To je, ekskluzivno za media-sat.net, izjavio direktor RTVTK Adem Azapagić.

"Projekat vezan za izlazak i emitiranje na satelitu je projekat kantonalnih/regionalnih televizija (RTVTK Tuzla, RTV BPK Goražde, RTV USK Bihać, TV SA Sarajevo i RTV Zenica) koji je započet 2008./2009. godine, a nosi naziv BH Veza. Cilj je da se oformi mreža koja bi pokrila najveći dio teritorije BiH. TIKA je odobrila sredstva i u septembru/oktobru će isporučiti opremu za emitiranje i povezivanje stanica. Početak emitiranja BH Veze se očekuje oko 1. novembra." - rekao je Azapagić.

Prisjetimo se da je Azapagić u februaru 2013., gostujući u emisiji Dnevnik RTVTK, najavio nastavak saradnje s turskom upravom za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA u smislu poboljšanja tehničke opremljenosti televizije i pokretanja satelitskog programa u ovoj godini. RTVTK je u septembru prošle godine, među prvim televizijama u BiH, okončala proces digitalizacije (vidi članak).

Nabavkom dijela nove opreme 2008. godine u potpunosti je digitaliziran proces snimanja i pripremanja audio i video materijala za emitovanje, a 15. septembra 2012. taj proces je okončan instaliranjem nove digitalne studijsko-režijske opreme, čime je Radio-televizija Tuzlanskog kantona, dvije godine prije zadatog roka, završila proces digitalizacije.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona osnovana je 20. februara 1993. godine i danas ima 100 uposlenih i višemilionski auditorij, vlastitu zgradu i prostor za rad, repetitore i odašiljače zemaljskog signala, koji pokriva cijelo područje sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Televizija Tuzlanskog kantona prisutna je u mrežama većine kablovskih operatera u BiH i susjednim zemaljama. Kroz IPTV-servise dostupna je skoro u svim krajevima BiH. Program TVTK gleda se u SAD, Kanadi i zemljama Zapadne Evrope putem IPTV platforme Bosna TV.

Autor: media-sat.net

Nema komentara:

Pokreće Blogger.