Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Amos-4 uspješno lansiran

Izraelska kompanija za komunikacije Spacecom uspješno je lansirala satelit Amos-4 s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Satelit Amos-4 izraelske proizvodnje lansiran je oko sat prije ponoći po izraelskom vremenu uz pomoć rakete Zenit-3SLB i bilo je predviđeno da se lansiranje okonča danas u ranim jutarnjim satima.

Biće potrebne dvije sedmice da satelit dostigne predviđenu testnu orbitalnu pozicijuna visini od 36.000 kilometara, prenijeli su izraelski mediji. Ostaće u orbiti nekolko mjeseci, dok traje testiranje.

Poslije toga će se premjestiti na drugu orbitalnu pozciiju 65 °E, gdje će obezbeđivati satelitske usluge Rusiji i Bliskom istoku.

Amos-4 će omogućiti i video distribuciju, VSAT komunikacije, Direct to Home usluge. Izraelski ministar za nauku i tehnologiju Jakov Peri, koji je posmatrao lansiranje iz Izraela, izrazio je ponos i naglasio da su svemir i cyber od ključnog značaja za tu zemlju.

Izraelska svemirska agencija širi značajno svoju aktivnost i lansiranje ovog satelita je još jedna prekretnica na putu kojim je Izrael krenuo da se pridruži vodećim zemljama u toj oblasti.

To je istinski izraelski ponos, koji nam ponovo dokazuje da za izraelsku tehnologiju nebo više nije granica, rekao je Peri.

Amos-4 će se prodružiti satelitima Amos 2, Amos, Amos 3 i Amos 5, a za sljedeću godine predviđeno je lansiranje Amosa 6.

Nema komentara