Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Odgođeno lansiranje satelita Lybid-1

Termin lansiranja prvog ukrajinskog telekomunikacijskog satelita Lybid-1 ponovno je prolongiran. Prema riječima Jurija Aleksiejeva, predsjednika Nacionalne kosmičke agencije Ukrajine, zakazan je novi termin - april 2014. godine.

Prema prethodnim informacijama, start satelita je bio planiran za sam kraj ove godine (vidi ovdje). Glavni izvođač projekta je kanadska tvrtka MacDonald, Dettwiler and Associates Corporation (MDA), objavila je ukrajinsku stranu o postojećim tehničkim problemima. Problem se tiče specijalnih blokova, koji se proizvode u Rusiji.

Ugovor sa MDA je potpisan 2009. godine. Vrijednost projekta se procjenjuje na gotovo 260 miliona dolara. Kooperant u tom projektu ruska tvrtka ISS Reszetnev, čiji je glavni zadatak da pripremi platformu satelita Express 1000NT, sudjelovaće u pripremama za lansiranje satelita i u početnim fazama rada satelita.

Lybid-1 će startati s kosmodroma Bajkonur, a biće smješten na orbitalnu poziciju 48°E. On će imati 30 transpondera u Ku-bandu i tri snopa za Evropu, Indiju i Afriku.

Izvor: satkurier.pl

Nema komentara