Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Posljednja misija Ariane 5 u ovoj godini sredinom decembra

Arianespace je najavila petu i posljednju misiju Ariane 5 u ovoj godini, koja će se desiti sredinom decembra. Posljednja misija Ariane 5 u ovoj godini posvećena je lansiranju telekomunikacijskih satelita ključnih međunarodnih klijenata - tvrtki SES i Hispasat.

Raketa Ariane 5 ponijet će u orbitu dva satelita - Astra 5B i Amazonas 4A.

Satelit Astra 5B povećat će SES-ov transponderski kapacitet i geografsku pokrivenost u Istočnoj Evropi i susjednim tržištima za DTH, kablovske i kontribucijske usluge digitalne zemaljske televizije. Astra 5B je izgradila tvrtka Astrium na bazi platforme Eurostar E3000. Posjeduje 40 Ku i 6 Ka-band transpondera, te L-band kapacitet za evropski satelitski sistem EGNOS. Satelit će raditi na poziciji 31,5 st. istočno, a životni vijek je 15 godina.

Amazonas 4A je izgrađen od strane Orbital Sciences Corporation na bazi platforme GEOStar 2.4, a biće lociran na orbitalnoj poziciji 61º W. Satelit Amazonas 4A će imati 24 Ku-band transpondera i biće težak oko tri tone. Uz vijek trajanja od 15 godina, Amazonas 4A će poboljšati Hispasat-ov prostorni kapacitet u Južnoj Americi omogućujući zadovoljenje rastuće potražnje za satelitskim kapacitetom, uglavnom za satelitske platforme u Južnoj Americi. Očekuje se da će potražnja još više porasti u narednim godinama zbog velikih sportskih događaja koji će se održati u Brazilu - Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. i Olimpijada 2016.

Nema komentara