Breaking News
recent

Odgođeno lansiranje satelita Amazonas-4A

Španski satelitski operater Hispasat prinuđen je odgoditi lansiranje svog jedanaestog satelita, Amazonas 4A, koje je bilo zakazano za 6. decembar 2013.

Odgađanje je uzrokovano prilagodbom koja je potrebna kako bi se osigurala pouzdanost satelita i njegovih performansi u kosmosu nakon grešaka koje su otkrivene pri posljednjoj provjeri prije nego što je satelit trebao biti transportiran na lansirnu rampu.

Novi datum lansiranja biće objavljen za nekoliko dana, ovisno o završetku prilagodbe. Amazonas 4A će biti lociran na orbitalnoj poziciji 61º W. Satelit će imati 24 Ku-band transpondera i biće težak oko tri tone. Uz vijek trajanja od 15 godina, Amazonas 4A će poboljšati Hispasat-ov prostorni kapacitet u Južnoj Americi omogućujući zadovoljenje rastuće potražnje za satelitskim kapacitetom, uglavnom za satelitske platforme u Južnoj Americi. Očekuje se da će potražnja još više porasti u narednim godinama zbog velikih sportskih događaja koji će se održati u Brazilu, Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. i Olimpijada 2016.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.