Weather (state,county)

Najnovije vijesti

SES u ovoj godini planira lansirati dva nova satelita

Satelitski operater SES (Astra) priprema za ovu godinu dva nova telekomunikacijska satelita. Oba su planirana za prvo polugodište i pokrivat će djelomično ili u cjelosti evropski kontinent.

Prvi novi satelit luksemburška tvrtka planira za poziciju 31,5°E. To će biti satelit Astra 5B, koji će biti lansiran s kosmodroma Kourou u Francuskoj Gvajani u martu 2014. Astra 5B će nositi 40 transpondera, koji će pojačati transponderski kapacitet za usluge u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u Rusiji i zemljama CIS-a.

Satelit Astra 2G biće lansiran u drugom kvartalu 2014. s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Astra 2G će biti smještena na poziciji 28,2°E/28,5°E a pokrivat će Veliku Britaniju i Irsku, Evropu, Bliski Istok i Afriku. Kao i sateliti Astra 2E i Astra 2F, biće opremljen britanskim snopom s ograničenošću pokrivanja Evrope.

SES planira još dva satelita za period 2015/2016. To će biti sateliti SES 9 (planirana pozicija 108,2°E) i SES 10 (67°W). Sateliti će biti dizajnirani za pokrivanje azijsko-pacifičke regije, odnosno Latinske Amerike.

Izvor: parabola.cz

Prijevod: media-sat.net

Nema komentara