Breaking News
recent

Afghansat 1 počeo s radom na poziciji 48E

Satelitski opearter Eutelsat pokrenuo je komercijalni rad satelita Eutelsat 48D / Afghansat 1 na orbitalnoj poziciji 48°E.

Na satelitu su se pojavili i prvi kanali. Afghansat 1 distribuira prvi multipleks s televizijskim kanalima iz Afganistana. Paket emitira na frekvenciji 11,231 GHz, pol. V, SR 27500. U muxu se nalaze stanice RTA, Ariana TV International, Ariana TV National, Khurshid TV, Tolo TV, Lemar TV, Tolo News TV i Shamshad TV. Prijem ovog transpondera na našem području gotovo je nemoguć.

Eutelsart 48D / Afghansat 1 je dizajniran za pružanje usluga u Afganistanu i Centralnoj Aziji. Ovo nije potpuno nov satelit. On se prvobitno koristio pod imenom Eutelsat W2M na poziciji 16°E. Lansiran je u decembru 2008. Tu je trebao u potpunosti da preuzme usluge sa satelita Eutelsat W2. Na kraju je ipak poslužio samo da ojača poziciju 16°E zbog djelimičnog oštećenja satelita.

Eutelsat W2M je zatim premješten na poziciju 28,5°E za nove mogućnosti operatera. Po dogovoru s Afganistanskim Ministarstvom komunikacija i informacionih tehnologija odlučeno je da se satelit preimenuje u Afghansat 1 i preseli na 48°E.

Izvor: parabola.cz

Nema komentara:

Pokreće Blogger.