Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Hrvatska prelazi na DVB-T2 do 2020.

Nakon gašenja analogne televizije u decembru 2010. godine, televizijski gledatelji u Hrvatskoj ponovno će morati mijenjati svoju opremu kako bi mogli nastaviti sa praćenjem zemaljske televizije. Naime, Hrvatska planira izvršiti tranziciju na drugu generaciju DTT mreže (DVB-T2) do 2020. godine, kako bi se preraspodijelio dio radio-frekvencijskog spektra za mobilnu telefoniju u skladu sa prospisima EU.

Govoreći na konferenciji u Zagrebu, pomoćnik direktora hrvatskog telekomunikacijskog regulatora Željko Tabaković, izjavio je da će svi morati uložiti dodatne investicije. Gledatelji će morati kupiti nove televizore ili set-top boxove, TV stanice će morati kupiti novu HD opremu, mrežni operater OiV će morati nadograditi antenski transmisioni sistem, dok će mobilni operateri morati kupiti drugu digitalnu dividendu i uložiti u mreže.

Prema HAKOM-ovu istraživanju 1,2 miliona TV pretplatnika trebalo bi kupiti DVB-T2 stup-boxove ili nove televizore. Cijena takvih boxova je 250 kuna. Drugim riječima, riječ je o poslu od 300 miliona kuna.

Nadalje, 11 od 13 anketiranih TV kuća najavilo je da u idućih pet godina planira prijeći na HD prijenos signala i to u pravilu na 720p standard. HTV očekuje da će u taj projekt uložiti sto miliona kuna.

 

Nema komentara