Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Srbija u potpunosti digitalizovana

Srbija je od juče u potpunosti digitalizovana, 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom, a analogni signal je otišao u istoriju, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. "Kao što ste vidjeli, ugasili smo analogni signal ovdje na Kopaoniku, a biće istovremeno ugašen i sa emisionih stanica na Jastrepcu, Besnoj kobili, Ceru i Maljenu", rekao je on novinarima na Kopaoniku.

Ljajić je istakao da je završeno ono što je započeto još prije 10 godina, podsjećajući da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten 2005.godine.

"Nažalost, mnogo se više pričalo o digitalizaciji do sada nego što je rađeno. Mi smo manje pričali, a puno više radili", rekao je Ljajić.

Od danas će, kako je rekao, većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, moći da prati prosječno po 15 kanala.

"Negdje je taj broj i veći od tih 15 kanala i taj signal će primiti potpuno besplatno jer neće morati da plaćaju bilo kome osim početnih troškova vezano za nabavku set top boksova", istakao je on.

Ljajić je rekao da će Vlada objaviti koliko je koštao proces digitalizacije u svakoj od pojedinačnih faza jer "želimo da ovaj proces učinimo što je moguće transparentijim, trudili smo se da uštedimo svaki dinar gdje je to bilo moguće".

Prvobitna procjena, kako je naveo, je bila da će ceo proces koštati 100 miliona eura, da bi se ispostavilo da će taj iznos biti značajno manji, oko 30 miliona eura, plus deset miliona donacija od EU.

Država će, kako je rekao, od ovog procesa prihodovati blizu 100 miliona eura.

Ukazao je i da će nakon prodaje digitalne dividende, oslobođena frekvencija koristiti i za brži razvoj interneta, ali i bolju pokrivenost mobilnom mrežom širom Srbije.

Opremu koja je ugrađena, kako je rekao, posjeduje svega šest država u Evropi i istakao da "na to možemo da budemo više nego ponosni".

Izvor: Tanjug / media-sat.net

Nema komentara