Weather (state,county)

Najnovije vijesti

EU tuži Sky UK i 6 američkih kompanija

Evropska unija je podnijela tužbu zbog udruživanja u kartel i monopola protiv Sky UK i šest velikih američkih kompanija, javljaju agencije.

Disney, Warner Bros, NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony, Twentieth Century Fox i Sky UK optuženi su da Europljanima na kontinentu protuzakonito uskraćuju usluge dostupne u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Riječ je o kulminaciji istrage koju je Europska komisija započela u siječnju 2014. godine.

"Europski potrošači žele gledati plaćene televizijske programe prema svom izboru bez obzira gdje žive ili putuju u EU," izjavila je povjerenica EK Margrethe Vestager.

"Naša istraga pokazuje da oni to danas ne mogu učiniti, zato što sporazumi o licencama između velikih filmskih studija i Sky UK ne dozvoljavaju potrošačima u drugim EU zemljama pristup Sky UK i irskim servisima, bilo putem satelita ili online," rekla je.

Istraga se fokusirala na dijelove ugovora o licenciranju koji od Sky UK traže da onemogući pristup filmovima u drugim zemljama, praksa geo-blokiranja sadržaja dobro je poznata i hrvatskim korisnicima interneta bilo da je riječ o YouTubeu ili pokušajima da se pristupi servisima "na zahtjev" poput Netflixa.

Komisija istražuje i ugovore o licenciranju francuskog Canal Plusa, Sky Italia, Sky Deutschland i španjolskog DTS-a.

Zakonska podloga za tužbu je odluka Europskog suda pravde iz 2011. godine potaknuta osporavanjem pravila za licenciranje prijenosa nogometnih susreta Engleske lige. Sud je tada odvagnuo da blokiranje satelitskog prijenosa ili ekskluzivna prava za pojedine teritorije eliminiraju tržišnu utakmicu.

index/media-sat.net

Nema komentara