Breaking News
recent

BiH će izdvojiti 12 miliona KM za digitalizaciju

Iznos od 12 miliona KM, koji je Vijeće ministara na posljednjoj sjednici odobrilo za proces digitalizacije Javnog RTV sistema, mogao bi biti iskorišten za realizaciju druge faze, saznajemo od Esada Gotovuše, predsjednika Upravnog odbora BHRT-a.

Prva faza završena

– Moram priznati da još nisam vidio odluku, ali pretpostavljam da bi novac mogao biti iskorišten za tu namjenu, jer je prva faza gotovo završena. Prva faza digitalizacije podrazumijevala je osiguranje digitalnog signala za područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara i uskoro se očekuje puštanje signala. Druga faza podrazumijeva pokrivanje digitalnim signalom svih ostalih dijelova BiH. Ova faza je trebala biti završena još prošle godine, ali ona nije ni počela i ne treba očekivati da će uskoro biti okončana – istakao je Gotovuša.

Prema njegovim riječima, da bi se realizirala druga faza, potrebno je prvo provesti postupak javne nabavke za kupovinu potrebne opreme, uključujući i predajnike, a zatim i njeno postavljanje i testiranje, prije konačnog puštanja signala, za što će biti potrebno nekoliko mjeseci.

Pitali smo ga i da li ima informacije o tome hoće li Vijeće ministara, iznosom od oko 1,4 miliona KM, „pokriti“ dug BHRT-a prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (ERU), Evropskoj uniji radio-televizija (EBU). Naime, na istoj sjednici Vijeće ministara je odobrilo spomenuti iznos za „podršku razvoju i unapređenju sektora komunikacija i emitiranja u BiH“.

Satelit EBU-a

– Ni za taj dio sredstava još nemam pouzdane informacije. Međutim, ono što sigurno znam jeste da se Vijeće ministara prije desetak godina ugovorom obavezalo da će platiti upotrebu satelita EBU-a, koji je koristio BHRT. Taj dug još nikada nije plaćen i on iznosi nešto više od milion KM, tako da nije isključena ni ta mogućnost – dodao je Gotovuša.

Navedeni iznos od gotovo 13,5 miliona KM zapravo su akumulirana sredstva koja predstavljaju razliku između prihoda koje je ostvarila Regulatorna agencija za komunikacije i njihovih troškova. Zbog blokade u procesu digitalizacije, prikupljanje ovih sredstava trajalo je desetak godina.

Izvor: faktor.ba

Nema komentara:

Pokreće Blogger.