Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Hrvatska produkcijska industrija uvodi naknade za telekomunikacije i streaming

 

Hrvatska želi postati središte za “premium serije” financirane uvođenjem nameta za telekomunikacije i streamere koji posluju u zemlji.

 

Zakonom o elektroničkim medijima u Hrvatskoj i Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama EU-a (AVMSD) kabelski operateri koji podržavaju telekomunikacije osiguravaju 10% svog godišnjeg bruto prihoda za djela hrvatskih nezavisnih proizvođača.

Kao i mnoge druge zemlje u Europi, uključujući Poljsku, Dansku i Francusku, Hrvatska je također uvela porez na globalne streamere koji posluju u zemlji u pokušaju da podrži lokalni sadržaj.

Nina Obuljen Koržinek, hrvatska ministrica kulture i medija, rekla je delegatima u NEM Dubrovniku da će nova zakonska regulativa pomoći u podršci kreativnosti u cijeloj regiji.

“Pružatelji medijskih usluga na zahtjev, koji ciljaju na Hrvatsku, sada imaju obvezu doprinositi 2% svojih godišnjih bruto prihoda za provedbu nacionalnog programa za audiovizualno stvaralaštvo i 2% izravno ulagati u produkciju ili akviziciju. audiovizualnih djela hrvatskih nezavisnih proizvođača”, objasnila je.

U naknadnom panelu koji je istraživao posljedice novog zakona, izvršni direktor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Christopher Peter Marcich rekao je da je ambicija ponuditi daljnju podršku producentima kako bi potaknuli lokalne produkcije koje bi mogle putovati.

“Plan je podržati serije, a ideja je ponuditi konkretnu podršku, putem pisama o interesu koji će omogućiti producentima da nastave dalje sa svojim projektima i pronađu ostatak sredstava za izradu premium serija.”

 

Nema komentara