Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Apple uklonio 4 poznate aplikacije!? Kina naredila!

Kompanija Apple izjavila je kako je pristala na sve naredbe izdate od Kineske vlade, te uklonila WhatsApp, Threads, Telegram i Signal iz App store-a.

"Primorani smo pratiti zakon države u kojoj poslujemo, iako se protivili istima," izjavila je kompanija Apple. "Vlada za Internet Sigurnost Kine odredila je uklanjanje ovih aplikacija iz Kineskog App store-a, te one ostaju na ostalim mjestima za skidanje."

The Wall Street Journal izjavio je kako je osoba koja je upoznata sa materijom rekla da je Vlada za Internet Sigurnost "zamolila Apple da ukloni WhatsApp i Threads iz App store-a zbog političkog sadržaja i problematičnih spominjanja precjednika [Xi Jinpinga]."

Meta aplikacije Facebook, Instagram i Messenger su idalje dostupne na kineskom iOS-u, prema Reuters. Kako kaže Reuters, 4 aplikacije koje su maknute nisu bile toliko korišetene u Kini, te tu preovladava WeChat.

"Ovakve aplikacije i mnoge druge su obično blokirane od strane zaštitnog zida Kine - državnog ekstenzivnog sistema cenzure interneta - i mogu biti korištene samo uz virutelno privatan internet ili druge proxy alate."  izjavili su Reuters. WhatsApp, Threads, Telegram i Signal su prema dojavama idalje dostupni u Hong Kongu i Makau, Kininim specijalnim administrativnim regijama.

Izvor

Nema komentara