Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Pretrčao Kontinent: Prvi Čovjek koji je trčeći osvojio Afriku!

Vjerovatno mislite da je naslov lažan, zar ne? No, šta kada bih Vam rekao da je ovo java. Russ Cook ili poznatiji pod imenom "Hardest Geezer" učinio je ono što niko do sada nije, pretrčao čitav kontinent. Da, dobro ste pročitali. Russ Cook postao je poznat još 2019. godine kada je trčao od Azije do Londona! S obzirom na ovaj poduhvat iz 2019-te godine, siguran sam da je znao u što se upušta. No ipak nije sve išlo po planu.

Russ je još 2022. godine izjavio da planira ostvariti "Project Africa", tj. pretrčati Afriku, koji bi trajao 240 dana gdje bi morao da pređe 62 kilometara dnevno! Unatoč planiranju, njegov zadatak nije bio lagan.



Prvi problem koji je imao jeste taj da je opljačkan od strane lopova koji je uperio pištolj u njega u Angoli. Kako Russ navodi, ručao je u svom kombiju sa društvom te su odjednom dva lopova došla motorima te su im uzeli sve. Nakon ovoga ostao je bez para, vize, mobitela i opreme. Do izlaska iz Angole imao je policijsku pratnju te je uspješno prevazišao ovu prepreku i nastavio dalje.

Pored ove pljačke, 7. Augusta Russ je kidnapovan u DR Kongo, nakon što se morao odvojiti od ostatka ekipe zbog problema na putevima. Odveden je motorima u dubinu džungle Konga gdje je pomislio kako će ga tu rastrgati na komade. Srećom, uspio je pregovarati sa otmičarima te ga je ostatak ekipe uspjeo spasiti. 

Nakon ova dva incidenta, slijedili su još mnogi problemi i prepreke poput bolesti, povrede leđa, problema sa vizom i mnogim drugim koji bi prosječnu osobu obeshrabrili od ovog suludog cilja. No to nije slučaj sa Russom. Iako je bilo teško, Russ je nakon 352 dana, pljačke, kidnapovanja, bolesti i mnogo toga, uspio da završi svoj zadatak. Kraj se nalazio u mjestu Bizerte, u Tuniziji gdje ga je sačekao veliki broj publike, novinara i fanova.

Russ je ovim poduhvatom dokazao kako je sve moguće uz trud, napor i znoj te da su ljudske granice samo mašta. Ovim projektom uspješno je zaradio preko 950,000$ za humanitarne akcije "Running Charity" i "Sandblast". 

Russ Cook je ime koje ćemo dugo pamtiti te njegov "Project Africa" je nešto što ne smijemo zaboraviti i trebamo koristiti kao dokaz da se sve može postići uz rad, trud i disciplinu!

Nema komentara