Breaking News
recent

Oskarom nagrađeni film Favoritka u četvrtak na Prima MAX-u

 Stanica Prima MAX premijerno će prikazati jedan od najboljih filmova 2018. godine - The Favorite - u četvrtak 27. maja u 22 sata. Film The Favorit vraća se u Veliku Britaniju u 18. stoljeću, kojim vlada Anna Stuartovna.
Usamljena kraljica okružena je brojnim dvorskim damama s kojima ima ne samo platonske odnose. Uprkos svojoj tituli, slabašni i neodlučni vladar postaje lov plijena i postaje žrtvom mnogih zavjera iza kulisa.

Najaktivnije od njih su Sarah Churchill i Abigail Masham, koje glume Rachel Weisz i Emmy Stone. Obje se natječu tko će postati kraljičin miljenik - što će možda osvojiti njezino srce, ali svakako velika imanja. Povijesna komedija Favoritka dobila je deset nominacija za Oskara i pet nominacija za Zlatni globus. Glumica Olivia Colman uspjela je u kategoriji najbolje glumice za ulogu kraljice Ane.

Svjetska premijera održana je 30. avgusta 2018. na Venecijanskom filmskom festivalu.


Film je sniman u palači Hampton Court i njegovim vrtovima. Dvorac se nalazi na jugozapadu Londona, a sagradio ga je kralj Henry VIII.

Ni redatelj Lanthimos ni scenaristi Deborah Davis i Tony McNamara nisu se mnogo trudili s povijesnom preciznošću. Riječima redatelja: "Neke stvari u filmu su tačne, a mnoge druge nisu." To se uglavnom odnosi na erotski odnos između kraljice i dvorskih dama. Isto tako, sveprisutni zečevi koje je Anna Stuartovna čuvala u znak sjećanja na svoju djecu povijesne su gluposti - u to su vrijeme te životinje više smatrane štetočinama ili hranom, a ne kućnim ljubimcima.

Kostimograf Sany Powell bila je zauzeta tokom snimanja Favoritke, jer je istovremeno dizajnirala i pripremila kostime za film Mary Poppins Returns. Srećom po nju, oba filma su snimana u susjednim studijima u blizini Londona. Oba filma donijela su umjetniku nominaciju za Oscara u kategoriji najbolji kostim.

Snimatelj Robbie Ryan vrlo je malo koristio umjetno svjetlo prilikom snimanja, uglavnom samo pod prirodnim svjetlom ili uz svjetlost svijeća i vatre.

Glumica Olivia Colman dobila je šesnaest kilograma za ulogu kraljice Ane.

Favoritka je dobila ukupno deset nominacija za Oskara i pet nominacija za Zlatni globus. U slučaju obje filmske nagrade, film je promijenio samo jednu nominaciju, za najbolju žensku izvedbu. Oscara i Zlatni globus osvojila je glumica Olivia Colman za ulogu kraljice Ane, a našao se i na listi nagrađivanih umjetnika koji su tumačili ličnosti britanske vlade - uključujući Colina Firtha (King's Speech, 2010.), Garyja Oldmana (The Darkest Hour) , 2017.), Meryl Streep (Iron Lady, 2011.), Helen Mirren (Queen, 2006.) i Judi Dench (Zaljubljeni Shakespeare, 1998.).

izvor: FTV Prima

Nema komentara:

Pokreće Blogger.