Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Vlasnik RTL Hrvatska preuzima 9% udjela u ProSiebenSat.1

 

Vlasnik RTL Hrvatska PPF Grupa kupio je 9,1% udjela u njemačkoj medijskoj kompaniji ProSiebenSat.1. Ovim sporazumom češka kompanija ProSiebenSat.1 postaje drugi najveći dioničar iza MediaForEurope Silvija Berlusconija, koji posjeduje 29,9% udjela.

Iz PPF tvrde da su “uvjereni da će digitalna transformacija ProSiebena stvoriti vrijednost za sve dioničare. PPF se raduje saradnji s upravom i upravnim odborom ProSiebena na digitalnoj transformaciji ProSiebena.”

PPF je aktivan investitor u TMT prostor, prvenstveno preko svoje podružnice Central European Media Enterprises (CME), koja upravlja nekoliko televizijskih i onlajn medijskih kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Posljednja velika medijska akvizicija u Europi dogodila se početkom 2022. godine kada je preuzeo kontrolu nad RTL-om Hrvatska.

ProSiebenSat.1 posjeduje linearne i digitalne nekretnine u Njemačkoj, a nedavno je sklopio ugovor o kupovini streaming platforme Joyn od Warner Bros. Discoveryja, a koja je do tada bila njihovo zajedničko vlasništvo.

Njemački medijski gigant predmet je povećane pažnje otkako je Berlusconijev MFE povećao svoj udio na 29,9%. MFE je nedavno spojio svoje italijanske i španske operacije i nastoji izgraditi prošireno panevropsko poslovanje. Kao takav, povećani udio kompanije u ProSiebenSat1 smatra se mogućim prethodnikom potpune ponude za kontrolu.

U tom kontekstu, PPF koji posjeduje širok spektar imovine, uključujući CME, Škodu, Yettel Hungary i O2 Češka, mogao bi se pojaviti kao alternativni ponuđač. Ili bi jednostavno mogao biti zadovoljan da ostane kao istaknuti broj dva.

Portparol ProSiebenSat1 rekao je da kompanija pozdravlja činjenicu da PPF ovaj posao smatra atraktivnom investicijom. Dionice su porasle za nešto manje od 1%.

Nema komentara