Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Geoblokada u EU: Izazovi i Perspektive za Budućnost Strimovanja

 Ispostavilo se da nedavni izvještaj Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta postavlja ozbiljna pitanja o politici geoblokiranja unutar Evropske unije. Evo što to znači: Evropska komisija je pozvana da preispita svoj trenutni pristup geoblokiranju, posebno u audiovizuelnom sektoru, uključujući striming platforme. Ova inicijativa izaziva zabrinutost među nekim zainteresovanim stranama, koje tvrde da bi ukidanje geoblokade moglo ozbiljno ugroziti industriju. Da pojasnimo, to bi značilo da bi Netflix, Amazon i drugi strim servisi mogli biti slobodno dostupni širom EU, a ne samo u zemlji prebivališta korisnika.




Ovo pitanje ima direktan uticaj na gledaoce koji žele uživati u filmovima i TV emisijama putem interneta, ali su često ograničeni na gledanje sadržaja samo u svojoj zemlji (osim ako ne koriste VPN).

Uzmimo u obzir da usluge mogu varirati od zemlje do zemlje, a neki gledaoci već koriste VPN kako bi pristupili Netflixu iz različitih, potencijalno jeftinijih zemalja. Eventualne promjene u ovom pristupu mogle bi narušiti ovu praksu.



Izvještaj preporučuje da Evropska komisija poduzme opsežnu reviziju trenutne regulative o geoblokiranju i završi je do 2025. godine. Ovo uključuje niz predloga za poboljšanje i proširenje postojećih pravila.

Međutim, važno je napomenuti da bi efekti ovih promjena zavisili od vrste sadržaja, potražnje potrošača i dostupnosti sadržaja širom EU.

Industrija striminga i emitiranja se, naravno, protivi ukidanju geoblokade, tvrdeći da bi to ugrozilo njihovo poslovanje. Oni bi morali ponovno pregovarati o pravima ili prilagoditi svoje poslovanje kako bi se prilagodili novim uvjetima.


Nema sumnje da je tehnologija geoblokiranja ključna za kreativne i kulturne industrije u Evropi. Ova rasprava predstavlja izazov kako postići ravnotežu između interesa industrije i prava potrošača na širok izbor.

Otvoreno pismo o geografskom blokiranju naglašava važnost pristupa bogatoj evropskoj kulturnoj raznolikosti. Potpuna zabrana geoblokade mogla bi imati ozbiljne ekonomske posledice, ugrožavajući radna mjesta i prihode u industriji zabave.


U konačnici, predlozi o geoblokadi su još uvijek u fazi razmatranja, a rasprava će se sigurno nastaviti kako bi se pronašlo rješenje koje će zadovoljiti sve strane.


izvor: satkurier.pl

Nema komentara