Weather (state,county)

Najnovije vijesti

European student channel uskoro na satelitu Eutelsat 16A

U narednom periodu na satelitu Eutelsat 16A startat će još jedan kanal namijenjen evropskom tržištu - European student channel.

U ponedjeljak 27. aprila 2015. počinje testno emitovanje EUROPEAN STUDENT CHANNEL -a (ESC). To je Evropski studentski kanal čiji su kreatori svi zainteresovani univerziteti i fakulteti širom Evrope, sa istoka i zapada, potvrdio je za portal media-sat.net Boban Savić, izvršni direktor televizije.

Kanal će nuditi informacije i televizijske sadržaje koje su interesantne svakom studentu, što podrazumijeva edukativne, stručne, kulturne, sportske, zabavne i druge sadržaje, drugim riječima sve sadržaje u kojima se prate aktivnosti studenata iz Evrope, ali i iz cijelog svijeta. Svaki univerzitet kreira svoj programski sadržaj, tj uređuje svoj dio programa, ali samo moraju da poštuju kodekse poslovanja.

Sjedište televizije realno ne postoji (firma je registrovana trenutno u Srbiji i BiH zbog povoljnosti) s obzirom da će biti otvorene kompanije u nekoliko evropskih zemalja. Tehnički se emitovanje odvija preko platforme TEAM MEDIA-e u Sarajevu, koja je ujedno i tehnički partner. Dio produkcije pored u samim univerzitetima članicama, realizovaće se za sada u Crnoj Gori, Austriji i Sloveniji. Kanal se za početak emituje preko Eutelsat-a na satelitu 16A i vremenom će postati dostupan i u kablovskim i DTH operaterima. Program će biti dostupan FREE TO AIR, MPEG4, 16:9, stereo.

Program svakog univerziteta se emituje na maternjem jeziku, i u prvoj fazi kompletan će program biti titlovan na engleski jezik. Vremenom će se uvoditi tonski kanali na jezicima članica, na kojima će kompletan program biti sinhronizovan na jezike zemalja članica.

 

Test program počinje sa emitovanjem početkom sljedeće sedmice, a ovih dana su u toku tehnička podešavanja.

Tehnički parametri:
* Eutelsat 16A (16 ° E) frekvencija. 11,304 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

Autor: media-sat.net

 

Nema komentara